Renginiai

TLB nariai dalyvauja įvairiuose renginiuose, vykstančiuose tiek Turkijoje, tiek užsienio šalyse ir Lietuvoje.

Jau senokai esame žinomi kaip Alanijos tarptautinio turizmo ir meno festivalio dalyviai. Kiekvienais metai turime atskirą stendą, skirtą pristatyti savo šalį, taip pat pačius įvairiausius dirbinius ir gaminius, kuriais prekiaujame festivalio metu. Stende puikuojasi gintaro dirbiniai, įvairūs čia, Turkijoje, gyvenančių lietuvaičių rankdarbiai. Kviečiame festivalio lankytojus paragauti šaltibarščių. Šio festivalio metu vieši iš Lietuvos atvykę Trakų ir Šilutės miestų atstovai ir šokių kolektyvai

Kiekvienais metais Alanijos mieste vyksta Kalėdinė mugė. Šios mugės metu ne tik vaišiname karštu vynu, bet ir pačiais įvairiausiais skanėstais ir saldėsiais. Bendruomenės narės prieš festivalį zuja virtuvėse ir gamina įvairiausius gardumynus: kepa pyragus ir sausainius, ruošia užtepėles, kitus užkandžius ir patiekalus. Vienais metais į mugės miestelį buvo atgabentas didžiulis katilas ir jame virta tikra lietuviška žuvienė. Tai buvo svečių iš Šilutės miesto dovana.

2017 m. lapkričio mėnesį vyko bene svarbiausias renginys lietuviams per visą istoriją Turkijoje – pirmasis Visuotinis Turkijos lietuvių suvažiavimas. Jis vyko sostinėje Ankaroje, LR ambasados patalpose. Čia buvo smagu sutikti daug lietuvių iš visos Turkijos, pabendrauti. Taip pat buvo svečiai iš Lietuvos. Renginyje dalyvavo ir jį įamžino Lietuvos Nacionalinės Televizijos laidos “Ryto suktinis“ autorė ir vedėja Zita Kelmickaitė. Suvažiavimo metu buvo priimti nutarimai dėl Lietuvos šimtmečio renginių. Čia nuskambėjo viena idėja, kuri virto projektu ir vėliau realybe Stambulo mieste – Lietuvos valstybės vienas simbolių – Gediminaičių stulpai buvo pražyde Stambulo tulpių festivalio metu Emirgan parke.

2018 m. liepos mėnesį Vilniaus rotušės aikštėje vyko renginys “Šimtas Lietuvos veidų – sujunkime Lietuvą“, skirtas viso pasaulio lietuvių bendruomenėms ir Lietuvos šimtmečiui. Renginiui buvo pasiruošta iš anksto. Savo palapinėje mugės svečius ir dalyvius supažindinome ne tik su savo veikla, bet ir Turkijos kultūros dalimi: skanėstais, užkandžiais. Neatskiriama dalimi buvo ebru meno dirbtuvės. Šiame renginyje susirinko lietuvaičiai iš pačių įvairiausių Turkijos regionų ir miestų. Turkijos lietuvių stende buvo pristatyti iškilūs Turkijos lietuviai, kurie garsina Lietuvos vardą: Jovita Sakalauskaitė ir Jolita Koruklu.

2022 kovo 12 dieną, Antalijos mieste buvo atidarytas Lietuvos kultūros parkas “Litvanya kültür parkı“. Šį renginį organizavo LR ambasada Turkijoje drauge su Muratpaşa savivaldybe, prisidedant ir Turkijos lietuvių bendruomenei. Plačiau apie atidarymą čia.

Be oficialių renginių, Turkijos lietuviai renkasi ir į neoficialius – prie kavos ar švenčių metu. Taip jau ne vienerius metus gyvuoja tradicija drauge švęsti Kalėdas, Velykas, liepos 6 d. giedoti valstybės himną – tautišką giesmę ir daugelis kitų.

Parašykite komentarą